Welkom in Zuid-Spanje

Zon, zee, strand en nog zóveel meer: welkom in veelzijdig Spanje! En dan met name het zuidelijke stuk richting Valencia, Murcia en Andalusië. Stuk voor stuk heerlijke regio's waar je naar hartelust kunt genieten van het goede Spaanse leven onder de winterzon. Het klimaat, de taal, de oh-zo-vriendelijke mensen, het prachtige landschap, het heerlijke eten én drinken... och... ik ben er na al die jaren nog steeds niet op uitgekeken.

Spanje is het eerste vakantieland waar ik als kind met mijn ouders naartoe vloog. Ik was een jaar of 10, en we gingen een keertje niet kamperen, maar vakantie vieren in een appartement. Het was dan ook de allereerste keer dat ik zulk helderblauw zeewater zag. De vissen in het water kon zien zwemmen, ik keek mijn ogen uit. En nog steeds ben ik dól op Spanje.

Valencia: de ideale mix

De regio Valencia heeft de ideale mix voor een heerlijke kampeervakantie. Met uiteraard de stad Valencia met z'n indrukwekkende moderne architectuur, de typisch Spaanse straatjes en statige panden. De sfeer is er superfijn én je bent in mum van tijd aan het strand. Hoe fijn is dat! Beste van twee werelden. Ik ben ooit in Valencia de oneindig-lijkende trap op gegaan naar de top van de kathedraal. Echt fantastisch én dat uitzicht... wow!

Niet te missen is ook het 'Manhattan van Spanje' oftewel: Benidorm. Je moet er van houden. Hele rijen met flats en wolken-krabbers. Maar als je eenmaal achter die façade kijkt, is het nog best 'n schattig plaatsje.

Tip! Als je vanaf Valencia richting Alicante rijdt - of andersom: neem de kustroute. Hier en daar wel 'n beetje spannend maar de panorama's zijn dubbel en dwars waard!

In de regio Valencia barst het ook van de leuke, gezellige en charmante badplaatsen. Wat te denken van Villajoyosa? Een pareltje die ik vorig jaar heb 'ontdekt'. Ik werd helemaal blij door alle vrolijk gekleurde huisjes en de palmbomen op het strand. Echt 'n aanrader!

Altea is ook zo'n fijne plek. Wel goede wandelschoenen aan doen want het is veel bergop en vrij steil. Maar, eenmaal boven heb je waanzinnig uitzicht over de kust. Oh, en de kerk bovenop de berg is ook echt 'n plaatje. En zoals bij elke kerk die ik bezoek op vakantie, brand ik even 'n kaarsje.

Javea met z'n waanzinnig mooie verscholen baaitjes, gezellige centrum mét boulevard waar je keuze hebt uit vele restaurants en barretjes.

Tot slot Alicante. Een fijne plek aan de kust mét een prachtige haven, heerlijke boulevard om over te flaneren en het barst er van de gezellige terrassen en winkeltjes. Oh en als je in Alicante bent, bezoek ook zeker het Castillo Santa Barbara bovenop de berg. Het uitzicht over de stad en haven is er magnifiek! De regio Valencia verder ontdekken? Ga dan naar Campingnavigator.com

Murcia ligt ten zuiden van Alicante en als je die kant op rijdt zie je dat de bergen een stuk groener zijn. Het gebied is relatief dunbevolkt en heeft alles voor 'n fijn verblijf - ook in de winter.

Murcia: groen en fijne steden

Wanneer je kampeert in de regio Murcia mag 'n bezoek aan de stad Murcia écht niet ontbreken. Het voelt heel knus en gemoedelijk. De terrassen handteren Spaanse prijzen en je moet er je best doen om jezelf verstaanbaar te maken. Want niet iedereen spreekt er Engels. En dat heeft ook wel zo z'n charme. Ooit lang, lang geleden heb ik twee jaar Spaanse les gehad. En zo komt het toch nog van pas!

Verder naar het zuiden vind je in de regio Murcia ook veel zoutmeren. Onder andere bij San Pedro del Pinatar. Als je goed kijkt kun je zelfs flamingo's spotten. Verder kun er modderbaden en zijn de stranden van Mar Menor ook fijn.

De Costa Calida, oftewel 'Warme Kust' is het hele jaar door 'n fijne plek om te kamperen. Met zo'n 325 zonnige dagen per jaar is het er prima vertoeven.

Cartagena mag ook niet ontbreken wanneer je hier verblijft. Een heel fijne stad en havenplaats ten zuiden van Murcia. De haven is één van de belangrijkste havens van Spanje. En ook écht een bezoek waard.

Door de gunstige en beschutte ligging tussen de bergen, was Cartagena een ideale plek voor nederzettingen. Je vind in de stad ook veel overblijfselen uit de Romeinse tijd terug. Onder andere een amfitheater en de oude stadsmuur.

Verder is het heerlijk struinen en slenteren door de kleine zijstraatjes en smalle steegjes met schattige winkeltjes, restaurants en cafés.

De regio Murcia verder ontdekken? Ga dan naar Campingnavigator.com

Andalusië ligt in het zuidelijkste puntje van Spanje en is een lust voor het oog. Met fijne steden als Sevilla, Granada en Málaga zul je je niet snel vervelen. En de stranden zijn er ook 's winters zálig. Met 'n beetje geluk kijk je vanaf je ligbedje zó naar de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Andalusië: imposant en gemoedelijk

Andalusië is het meest zuidwestelijke stukje Europa, waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten, en is de brug tussen Afrika en Europa. Met een kustlijn van bijna 900 kilometer, vind je hier veel stranden en leuke badplaatsen.

Daarnaast is het een van de warmste gebieden van Europa, dus het hele jaar door een prima bestemming om te kamperen. Toe aan wat cultuur? Sevilla, Granada, Córdoba, Málaga, Ronda en Cádiz zijn fan-tas-tische steden om te bezoeken.

De flamenco is de meest oorspronkelijke uiting van Andalusische folklore. Voor de meest authentieke versie kun je het beste in Andalusië terecht. Tijdens de Feria de Málaga, Feria de Abril of Feria de Sevilla dragen de dames flamenco-jurken en zijn er verspreid over de stad verschillende optredens.

Jerez de la Frontera staat bekend om de Sherry. Dus zeker even proeven als je er bent! Hoe komt de wijn aan de naam Sherry? Dit is 'n Engelse verbastering van het woord Jerez.

Daarnaast mag ook een bezoek aan Málaga met z'n fijne zandstranden en gezellige stadscentrum niet ontbreken.

De regio Andalusië verder ontdekken? Ga dan naar Campingnavigator.com